Wat is Boulderen?

Net als buiten maar dan binnen


Boulderen is een tak van de klimsport, afkomstig van het buiten klimmen op (lage) rotsblokken. Het verschil met routes klimmen is, dat je met boulderen maar klimt tot een hoogte van maximaal 4,5 meter. Daarnaast zit je niet vast, als je valt, val je op een dikke mat. Doordat er niet gezekerd wordt (zekeren is de klimmer vasthouden/vastmaken aan een touw), is boulderen toegankelijker: je kunt in je eentje aan de slag en je hoeft geen zekercursus te volgen.

 

Boulders zijn technischer, korter, krachtiger en dynamischer dan klimroutes, die juist op de duurprestatie focussen. De laatste jaren is het indoor-boulderen enorm gegroeid en wordt het gezien als het nieuwe fitness.  Binnen de bouldersport vindt er dan ook een verandering plaats. Naast de standaard boulders worden de puzzel- en getructe boulders, waarbij je de boulder op een creatieve en circusachtige manier moet oplossen steeds populairder. 

 

Weet je na dit verhaaltje nog niet of boulderen iets voor jou is? Kijk dan maar naar het onderstaande filmpje. Dit is voor ons dé motivatie om heel veel vette boulders te bouwen en deze vervolgens natuurlijk te kunnen boulderen!